DEI tuo yrityksiin kilpailukykyä ja vetovoimaa
Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry ja Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL pitivät yhteistä syysseminaaria 29.11. aiheena monimuotoisuus suunnittelu- ja konsultointialalla. SKOL on syksy aikana tehnyt DEI-strategian, joka julkaistiin tilaisuudessa. Tilaisuuden hyvien esitysten jälkeen on helppo nähdä, että monimuotoisuuden, yhdenvertaisuuden ja osallisuuden (Diversity, Equity, Inclusion – DEI) huomioiminen yritysten jokapäiväisessä toiminnassa on koko ajan tärkeämpi kilpailukykytekijä.
DEI:n merkitys yritysmaailmassa kasvaa jatkuvasti. Kyse ei ole vain oikeudenmukaisuudesta tai sosiaalisesta vastuusta – yrityksen toiminta DEI-periaatteiden mukaisesti on kriittinen kilpailutekijä, joka parantaa yrityksen taloudellista suorituskykyä ja lisää houkuttelevuutta työnantajana. Pienenevien ikäluokkien maailmassa kamppailu osaajista tulee olemaan yrityksille jokapäiväinen haaste. Siksi työpaikan pitää olla hyvä turvallinen paikka kaikille siellä työskenteleville.
DEI vahvistaa yritystä monin tavoin.
Ensinnäkin se on innovaatioiden moottori. Yritykset, jotka panostavat monimuotoiseen henkilöstöön, hyötyvät monipuolisemmista näkökulmista käsiteltäviin asioihin. Monimuotoinen tiimi luo erilaisia ideoita, kokemuksia ja taitoja, jotka mahdollistavat innovatiivisemmat ratkaisut ja paremmat liiketoimintatulokset. Esimerkiksi kansainvälisen konsulttitoimisto McKinseyn tutkimukset ovat osoittaneet, että monimuotoisuutta edistävät yritykset ovat jopa 35 % todennäköisemmin taloudellisesti muita menestyvämpiä.
Toiseksi pienenevien ikäluokkien Suomessa kilpailu parhaista osaajista tulee kovenemaan. Nykyiset ja tulevat työntekijät arvostavat yrityksiä, jotka sitoutuvat DEI-arvoihin, koska työntekijöitä tulee hyvin erilaisista taustoista ja elävät elämäänsä erilaisin tavoin. Sukupolvet, kuten millenniaalit ja Z-sukupolvi, odottavat työpaikoiltaan eettisyyttä, inklusiivisuutta ja reiluja mahdollisuuksia kaikille. DEI-strategiat auttavat houkuttelemaan ja pitämään parhaat osaajat, mikä on erityisen tärkeää työvoimapulan aikana.
Kolmanneksi DEI-ajattelu luo parempaa päätöksentekoa ja tiimityötä. Yhdenvertaisuus ja inkluusio luovat ympäristön, jossa työntekijät tuntevat itsensä arvostetuiksi. Tämä lisää tiimien yhteistyökykyä ja johtaa parempaan päätöksentekoon.
Neljänneksi asiakaslähtöisyys paranee ja vahvistaa markkina-asemaa. Monimuotoinen organisaatio ymmärtää paremmin asiakkaidensa erilaisia tarpeita. Myös asiakkaiden moninaisuus kasvaa koko ajan, ja yritysten on pystyttävä vastaamaan tähän tarjoamalla palveluita ja tuotteita, jotka puhuttelevat eri ryhmiä. DEI-politiikat vahvistavat yrityksen brändimielikuvaa ja auttavat rakentamaan luottamusta.
Viidenneksi paraneva maine ja vastuullisuus parantavat yrityksen kilpailukykyä. Yrityksen maine on tärkeä osa sen kilpailukykyä. Organisaatiot, jotka panostavat DEI:hin, nähdään vastuullisina ja edistyksellisinä toimijoina ja sen henkilöstö toimii mielellään yrityksen puolestapuhujana. Tämä houkuttelee paitsi asiakkaita, myös sijoittajia, jotka painottavat vastuullista toimintaa sijoituspäätöksissään.
Vaikka julkisessa keskustelussa DEI-periaatteita vastaan on hyökätty erityisesti maahanmuutto- ja vähemmistövaistaisten ryhmien suunnalta, yritysmaailmassa nämä periaatteet etenevät koko ajan. Ne ovat hyödyksi yrityksille ja tekevät niistä parempia paikkoja työskennellä. Myös taloudelliset perusteet ovat vankat.
Monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallisuus ovat strategisia työkaluja, jotka lisäävät yritysten kilpailukykyä ja vetovoimaa. Kyse on konkreettisista toimista ja kulttuurin rakentamisesta, jossa jokainen työntekijä voi tuntea olevansa arvostettu.