
EU:n kannattaa ottaa johtava rooli vastuullisessa markkinataloudessa
Markkinatalous ja kestävä kehitys nähdään usein ristiriitaisina tavoitteina, mutta oikein ohjattuna markkinatalous toimii kestävyyden moottorina. Markkinatalouden välineet voivat edistää ihmisoikeuksia, tasa-arvoa, ympäristövastuuta ja kansainvälistä yhteistyötä, kunhan ohjausmekanismit suunnitellaan oikein.
Regulaation purku on hokema, jonka sisältö on yleensä tyhjä. Markkinatalous nimenomaan oikein rajattuna on väline, jolla talous kasvaa, mutta myös yhteiskunta kehittyy ja haitat pysyvät aisoissa. Euroopan unionin sisämarkkinoiden kehittäminen on yksi merkittävimmistä tavoista yhdistää talouskasvu ja vastuullisuus. Koska Eurooppa näyttää menettäneen Yhdysvallat vastuullisten demokratioiden rintamasta, on sen kyettävä olemaan vastuullinen ja fiksu markkinatalousalue ja demokratia yksin. Pitkällä tähtäimellä tämä on varmasti voittava strategia ympäristöpaineiden kasvaessa, mutta myös talouden tehokkuuden ja vetovoimaisuuden johdosta.
Markkinatalouden välineet kestävän kehityksen tukena
Markkinoilla toimivat kannustimet voivat suunnata yrityksiä ja sijoittajia vastuullisiin valintoihin. Markkinapohjaiset kannusteet, kuten päästökauppa, hiiliverot ja kestävyyssääntely ohjavat yrityksiä pienempiin ympäristövaikutuksiin. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon haittojen kasvaessa kuluttajien sekä myös valtioiden paine huomioida ympäristövaikutukset lisääntyy. Edelläkävijät ovat tässä vaiheessa markkinoilla vahvoilla.
Myös sijoittajien rooli muuttuu. ESG (ympäristö, sosiaalinen vastuu ja hallinto) -periaatteisiin perustuvat sijoitukset suuntaavat pääomaa kestäviin kohteisiin, koska ne luovat pitkäaikaista tuottoa.
Samalla korostuu kilpailun merkitys: kun kuluttajat ja yritykset suosivat vastuullisia tuotteita, yritykset saavat kannustimen panostaa kestävyyteen.
EU:n sisämarkkinoiden rooli vastuullisen markkinatalouden edistämisessä
EU:n sisämarkkinoiden kehitys edistää merkittävästi vastuullista kapitalismia ja samalla myös Euroopan kilpailukykyä muiden suurten talouksien rinnalla. Mittakaavaedut ja kilpailun vahvistaminen tekevät vahvempia ja innovatiiviempisa yrityksiä ja suuremmat markkinat mahdollistavat vastuullisten innovaatioiden skaalaamisen. Eu:n onkin päättävisesti edistettävä sisämarkkinoiden kehittymistä aidoiksi kaikilla aloilla, myös palveluissa.
Kun Euroopan alueelle luodaan yhtenäiset vastuullisuusstandardit, kuten, CSRD ja taksonomia-asetus, saadaan läpinäkyvyyttä yritystoimintaan. Näin voidaan varmistaa, etteivät suuryritykset ole yhteiskunnassa ajurin paikalla, vaan demokraattinen hallinto on se, joka tekee päätökset.
Yhtenäinen markkina mahdollistaa vastuullisten tuotteiden ja palveluiden laajemman saatavuuden, mikä takaa myös kuluttajien ja sijoittajien turvan ja vaikutusmahdollisuudet:
Vastustajia on
Vastuullinen kapitalismi tuottaa pitkän aikavälin hyötyjä, mutta se kohtaa myös vastustusta. Lyhyen aikavälin voittoja tavoittelevat yritykset vastustavat vastuullisuustoimia. Uusliberalistit, konservatiivit ja libertaarit arvioivat maailmaa nimenomaan pikavoittojen kautta, ja vastuullisuus ei siksi ole mieleen.
Hieman samaan sarjaan kuuluu myös se, että EU:n vastuullisuusvaatimukset voivat heikentää kilpailukykyä lyhyellä tähtäimellä, jos muut talousalueet eivät noudata samoja standardeja. Erityisesti Yhdysvaltojen nykyjohdon politiikka voi saada tämän tyyppisen ajattelun nousuun. Aasiassa on kuitenkin toisentyyppistä tendenssiä ainakin rajallisesti. Ajan myötä, kuten aiemmin kirjoitin, tämä pikavoittohyöty tulee katoamaan. Kolmanneksi byrokratiaa pidetään menestyksen esteenä. Liian raskas sääntely voi hidastaa innovaatioita ja pk-yritysten kasvua. Siksi linjan täytyykin olla selkeä: sääntelyn pitää olla riittävää, muttei liiallista.
Edistämisen keinoja
Vastuullisen markkinatalouden edistämiseen on selkeitä keinoja. Ensinnäkin talouspoliittiset kannusteet, kuten verohuojennukset ja tukiohjelmat vastuullisille yrityksille ohjaavat yrityksiä haluttuun suuntaan. Toiseksi selkeät ja ymmärrettävät vastuullisuusmerkinnät ja digitaaliseen tuotetiedon kytkeminen tuotteisiin helpottavat kuluttajien vastuullisia valintoja. EU:n yritysten tulee markkinoida kestävyysstrategiaansa kilpailuetuna ja pidettävä esillä vastuullisen toiminnan merkitystä ihmisten elinolosuhteisiin ja maapallon kehitykseen.
Maailman järjen suurvaltana Eurooppa voi saada merkittäviä hyötyjä hyvän kapitalismin edistämisestä. Taloudellinen kilpailukyky ja innovaatioiden edistäminen kasvattaa vastuullista liiketoimintaa. Edelläkävijyys toimii kilpailuetuna maailmanmarkkinoilla. Toimimalla määrätietoisesti Eurooppa voi vahvistaa asemaansa vihreän teknologian ja uusiutuvan energian edelläkävijänä. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon edetessä näiden rooli taloudessa tulee vääjäämättä kasvamaan rajusti.
Normien asettaja määrää suunnan
Globaalia vaikutusvaltaa saa se, joka asettaa normit. EU voi vaikuttaa kansainvälisiin liiketoimintakäytäntöihin asettamalla järkevät vastuullisuusvaatimukset. Eu on myös puolen miljardin asukkaan markkina-alue - suurempi kuin Yhdysvallat. Sen vaikutus tuotevaatimuksiin on merkittävä. Kauppapolitiikan kautta EU voi edistää kestäviä talousmalleja myös kehittyvissä talouksissa.
Järkevällä markkinataloudella saadaan aikaan myös vakaampi ja resilientimpi talous. Pitkän aikavälin kasvu ja vakaus vahvistavat Euroopan taloudellista kestävyyttä. Kriisinkestävyys paranee, kun talous perustuu kestäviin ja eettisiin liiketoimintamalleihin. Tällä on merkitystä sekä turvallisuuspoliittisissa kriiseissä, joita ainakin tällä hetkellä näyttää olevan tulossa, kun Yhdysvaltojen johto on ailahteleva ja arvaamaton.
Pehmeällä vallalla saa muita puolelleen
Pehmeän vallan vahvistaminen tuo myös mainehyötyä. Eurooppa voi profiloitua globaalina vastuullisen kapitalismin johtajana.Yhdysvaltojen suututtaessa liittolaisiaan ja Aasian etsiessä uutta rooliaan järkevän markkinatalouden Eu on ennakoitavissa oleva ja houkutteleva kumppani. Kansainväliset kumppanuudet vahvistavat EU:n roolia kestävän kehityksen edistäjänä.
Markkinatalous ja kestävä kehitys eivät ole toisiaan poissulkevia tavoitteita. EU:n sisämarkkinoiden tehokas kehitys yhdistää talouskasvun, sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja ympäristövastuun. Oikein ohjattuna markkinatalous tarjoaa ratkaisuja globaaleihin kestävyysongelmiin ja toimii esimerkkinä vastuullisesta talousmallista. Hyvän markkinatalouden kautta Eurooppa voi vahvistaa asemaansa globaalina suunnannäyttäjänä ja hyödyntää kestävyyttä strategisena voimavarana.