Mellakointia vai kansalaistottelemattomuutta? Ulkoparlamentaarisesta vaikuttamisesta

09.08.2024

Konsevatiivipopulistit ovat kovasti hyökänneet kansalaisaktivismia ja passiivista vastarintaa vastaan viimeisen vuoden ajan. Iso-Britannian väkivaltiasten mellakoiden he taas ovat nähneet olevan luonnollinen osa ihmisten kyllästymistä maahanmuuttoon ja islamisaatioon, vaikka tekijä oli englannissa syntynyt kristitty. Mellakoita on lietsonut äärioikeisto ja mukana lietsonnassa on ollut Venäjä. On huolestuttavaa, että tähän lietsontaan ovat osallistuneet Suomessa myös perussuomalaiset ja kokoomuslaiset poliitikot. 

Passiivinen vastarinta ja kansalaistottelemattomuus ovat täysin eri asia kuin väkivaltaiset mellakat. Ne ovat väkivallaton tapa kiinnittää huomiota yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Siten onkin hämmentävää, että sama joukko, joka lietsoo ja hyväksyy englannin väkivallan, on hyökännyt usein ja voimakkaasti näitä vastaan. Passiivisella vastarinnalla ja kansalaistottelemattomuudella on kautta historian ollut merkittävä vaikutus monilla alueilla, kuten ihmisoikeuksien, kansalaisoikeuksien, itsenäisyyden ja ympäristönsuojelun edistämisessä. 

Kaivelin esiin joitakin tunnetuimpia yksityishenkilöitä ja järjestöjä, jotka ovat onnistuneet saavuttamaan merkittäviä muutoksia. Jonkun mielestä nämä poimitut olivat wokeja ja kommunisteja kaikki. 

Yksityishenkilöt

1. Mahatma Gandhi: - Johti Intian itsenäisyysliikettä brittiläistä siirtomaavaltaa vastaan käyttämällä satyagrahaa, eli totuuteen perustuvaa väkivallatonta vastarintaa. - Hänen toimensa johtivat lopulta Intian itsenäisyyteen vuonna 1947.

2. Martin Luther King Jr.: - Johti Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikettä 1950- ja 1960-luvuilla käyttäen väkivallattomia protesteja ja kansalaistottelemattomuutta. - Hänen panoksensa auttoi poistamaan rotuerottelulait ja parantamaan mustien amerikkalaisten oikeuksia.

3. Nelson Mandela: - Vaikka Mandela käytti aluksi myös aseellista vastarintaa, hänestä tuli väkivallattomuuden symboli vapauduttuaan vankilasta. - Hän johti Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmän purkamista ja toimi maan ensimmäisenä mustana presidenttinä.

4. Rosa Parks: - Hänen kieltäytymisensä luovuttaa istumapaikkaansa valkoiselle henkilölle vuonna 1955 johti Montgomeryn bussiboikottiin, joka oli merkittävä askel kohti kansalaisoikeusliikettä Yhdysvalloissa.

5. Lech Wałęsa: - Johti Solidaarisuus-liikettä Puolassa, joka käytti väkivallatonta vastarintaa ja auttoi lopulta kaatamaan kommunistisen hallinnon

.Järjestöt

1. Solidaarisuus (Solidarność): - Puolalainen ammattiliitto ja kansanliike, joka käytti passiivista vastarintaa ja auttoi kaatamaan kommunistisen hallinnon Puolassa.

2. Greenpeace: - Kansainvälinen ympäristöjärjestö, joka on käyttänyt kansalaistottelemattomuutta ja suoria toimia ympäristönsuojelun edistämiseksi. - He ovat onnistuneet pysäyttämään useita ympäristölle haitallisia hankkeita ja edistämään ympäristölainsäädäntöä.

3. Mothers of the Plaza de Mayo: - Argentiinalainen järjestö, joka käytti passiivista vastarintaa protestoidakseen sotilasjuntan aikana kadonneiden lasten vuoksi. - Heidän toimintansa auttoi paljastamaan hallituksen ihmisoikeusrikkomuksia.

4. Extinction Rebellion: - Nykyinen kansainvälinen ympäristöliike, joka käyttää kansalaistottelemattomuutta kiinnittääkseen huomiota ilmastonmuutokseen ja edistääkseen ympäristöpolitiikkaa.

Passiivinen vastarinta ja kansalaistottelemattomuus voivat olla tehokkaita keinoja muuttaa epäoikeudenmukaista lainsäädäntöä, lisätä kansalaisten oikeuksia, vapauttaa maita toisen vallasta ja suojella ympäristöä. Näitä tarvitaan, kun halutaan nopeuttaa poliittista päätöksentekoa maailman muuttamisessa paremmaksi. Sen sijaan äärioikeiston ja Venäjän provosoimat mellakat eivät ansaitse ihailua eikä hyväksyntää Iso-Britanniassa eikä Suomessa.

Teksti on julkaistu alunperin Facebookissa ja ketjuna X:ssä.