Nyt on Euroopan aika

05.03.2025

Eilinen Yhdysvaltain johdon purkaus jää historiaan kansainvälisen politiikan surkeimpina rimanalituksina. Se myös osoitti, ettei Trumpin hallinnolle ihmisillä ja kansoilla ole merkitystä. Vapaus on tarkoitettu vain oligarkeille, olivat he mistä tahansa. Gaza-video Trumpin kultaisine patsaineen kertoo tästä ajatusmaailmasta kaiken. Valtiollisissa yhteyksissä nykyhallintoon ei voi luotta - enkä luottaisi heihin liiketoiminnassakaan.

Euroopan haaste on nyt suuri, mutta niin ovat mahdollisuudetkin. Vaikka Eurooppa on taloudellinen alisuoriutuja, on se silti vauras korkean teknologian manner, jossa myös palveluliiketoiminta kukoistaa. Euroopan ongelmana on hitaus ja erityisesti se, että sen sisämarkkinat eivät ole aidosti avoimet kaikilla toimialoilla. Pääomat ovat liian pitkään kasautuneet muualle kuin Eurooppaan, koska Yhdysvaltoja suurempi sisämarkkinamme ei aidosti toimi. Pääomien perässä menevät yritykset ja osaajat. Eurooppa aivovie väkeä ulos. Toimiva, kilpaileva ja kasvua tavoitteleva 500.000.000. Ihmisen sisämarkkina luo reitin Euroopalle takaisin talouden suurvallaksi.

Poliittisesti valtioliiton päätöksenteko on tahmeaa. Ripeimmillään se on, kun jollain isoista jäsenvaltioista on näkemyksellinen johto ja muut luottavat sen kykyihin. Näin oli viimeksi 1990-luvulla Saksaa johtaneen liittokansleri Helmit Kohlin aikaan. Sen jälkeen kehitys on ollut hitaampaa. Nyt tilanne on jo vuosia ollut surkea, kun isot maat ovat olleet yht'aikaa poliittisessa kriisissä. Populismin nousu, joka on toki ulkoa avitettua, on saanut voimaa Euroopan johtajien voimattomuudesta. 

Eu:n instituutiot ovat pitkälti valmistelevia, ohjaavia ja ne luovat rajoja toiminnalle. Ohjelmien kautta ne rajoittavat toimintaa, mutta mitä ilmeisimmin rahoituksilla ei olla saatu vahvaa kasvua aikaan millään alalla. Siitä huolimatta Eu:n toiminta on vahvistanut ja kehittänyt Eurooppalaista yhdessä toimimista merkityksellisen paljon. Eu on Ukrainan suurin tukija Unkarista huolimatta, kun Eu saa ripeästi kokoon johtajansa, jotka pystyvät tekemään linjauksia. Siten Eu pystyy uskottavasti osoittamaan olevansa sitoutunut Ukrainan auttamiseen. Suurin haaste on saada apu muutettua rahasta aseiksi, joita rintamalla tarvitaan.

Eurooppa on kehittynyt kriiseissä. Nyt jos koskaan on kriisi, jossa pitää ottaa tiikerinloikka eteenpäin. Euroopan on nopeutettava ja tehostettava päätöksentekoaan, mikä tapahtuu ottamalla liittovaltiomaisia elementtejä hallintoon. Pitää olla taso, joka pystyy tekemään päätöksiä ulkopolitiikkaan, puolustukseen ja sisämarkkinoiden toteutukseen liittyen kansallisvaltioiden yläpuolella. Sisämarkkinat on toteutettava ripeästi, aidosti ja laaja-alaisesti samalla niin, että Eurooppa on taloudessa oikeudenmukaisuuden, ekologisuuden ja vastuullisuuden edelläkävijä. 

Euroopan myös tulee olla se talousalue, jossa kasvu perusruu PK-yritysten kukoistukseen, jottei jättiläiset nappaa kaikkia hedelmiä jo ennen kuin ne ovat päässeet kukoistukseensa. Markkinalähtöinen politiikka on tehokkaampaa ja myös ihmisille ja taloudelle turvallisempaa kuin suuryritysten perässä juokseva politiikka. 

Euroopan on erittäin ripeästi kehitettävä puolustusteollisuuttaan ja oltava valmis myös käyttämään sen tuotteita. Ja Naton osalta on valmistauduttava rakentamaan Niinistön aikanaan lanseeraamaa Eurooppalaisempaa Natoa, koska Yhdysvaltoihin ei Natossakaan enää voi luottaa. 

Nämä ovat valtavia muutoksia eikä niitä tehdä presidentin määräyksellä, mutta muutokseen on tartuttava heti. Ukrainan tuen painopiste on nyt Euroopassa, mikä tekee siitä prioriteetiltaan tärkeimmän, mutta myös Eu:n seuraavien kehitysaskeleidn päätökset on saatava aikaan pian. Odottelu on ylellisyyttä, johon Euroopalla ei enää ole varaa.

Teksti on alunperin julkaistu puhelinpäivityksenä Facebookiin 1.3. Siirsin sen tänne sen kummempia muokkaamatta.