Onko oikeisto kääntymässä libertaaniseksi?
Libertanismi ja liberalismi ovat molemmat poliittisia ideologioita, jotka korostavat yksilön vapauksia, mutta niillä on erilaisia painotuksia ja eroja erityisesti valtion roolin ja talouspolitiikan suhteen.
Liberalismi
- Yksilönvapaus ja oikeudet: Liberalismi korostaa yksilön oikeuksia, kuten sananvapautta, oikeutta omaisuuteen, ja oikeutta elämään. Liberalismi myös tukee demokratiaa, tasa-arvoa, ja oikeusvaltioperiaatetta.
- Valtion rooli: Vaikka liberalismi arvostaa yksilönvapauksia, se kuitenkin katsoo, että valtiolla on merkittävä rooli näiden vapauksien turvaamisessa ja yhteiskunnan hyvinvoinnin varmistamisessa. Liberaalit tukevat usein hyvinvointivaltiota, jossa valtio tarjoaa sosiaaliturvaa, koulutusta ja terveydenhuoltoa.
- Taloudellinen näkökulma: Taloudellisessa mielessä liberalismi voi vaihdella sosiaaliliberaalista (joka tukee vahvaa julkista sektoria ja markkinoiden sääntelyä) klassiseen liberalismiin (joka tukee enemmän vapaata markkinataloutta, mutta hyväksyy valtion roolin sääntelyssä ja sosiaalipalveluissa).
Libertanismi
- Äärimmäinen yksilönvapaus: Libertanismi vie yksilönvapauden korostamisen pidemmälle kuin liberalismi. Libertanistit uskovat, että yksilönvapaus on ensisijainen arvo, ja valtion tulisi puuttua ihmisten elämään mahdollisimman vähän.
- Valtion minimaalinen rooli: Libertanistit kannattavat "yövartijavaltiota", jossa valtion ainoat tehtävät ovat ylläpitää oikeusjärjestelmää, suojella kansalaisia rikollisuudelta ja suojella kansakuntaa ulkoisilta uhilta. Kaikki muut valtion roolit, kuten sosiaaliturva tai markkinoiden sääntely, nähdään tarpeettomina ja haitallisina.
- Vapaa markkinatalous: Libertanismi tukee vahvasti täysin vapaata markkinataloutta ilman valtion sekaantumista. Libertanistit vastustavat veroja, valtion sääntelyä, ja valtion tai sen tukemien järjestöjen tarjoamia palveluja, koska nämä nähdään yksilönvapauden rajoituksina.
Libertanismi Euroopan politiikassa
- Euroopassa libertanismi on harvinaisempi kuin Yhdysvalloissa, jossa se on saanut enemmän jalansijaa erityisesti hyvin oikeistolaisten puolueiden ja liikkeiden kautta. Euroopassa monet poliittiset puolueet ja liikkeet omaksuvat piirteitä libertanismista, erityisesti talouspolitiikan osalta, mutta puhdas libertanismi on harvinaisempaa. Puhtaan markkinauskoisuuden lisääntymisen myötä libertaariset ajatukset ovat lisääntymässä. Niitä on myös toteutettu sivutuotteena valtion menojen säästöille. Jotkut epäilevät, että säästöt ovat joskus vain työkalu libertarismin edistämiseen.
- Libertaanisia piirteitä omaavat puolueet: Joissakin Euroopan maissa on kuitenkin pieniä libertaanisia puolueita tai poliittisia liikkeitä, jotka ajavat libertaanisia arvoja. Esimerkkejä näistä ovat esimerkiksi Britannian Libertarian Party, Saksan Partei der Vernunft, tai Tšekin Svobodní. Näillä puolueilla on kuitenkin usein marginaalinen asema poliittisessa kentässä. Argentiinassa marraskuussa 2023 virkaan astunut presidentti La Libertad Avanza -liikkeen keulakuvana aja libertaaria tai anarkokapitalistista talouspolitiikkaa. Kaaoksessa ollutta taloutta on saatu Argentiinassa ainakin inflaation osalta rauhoittumaan, mutta kovin pitkälle menevää johtopäätöstä maan tilanteesta ei vielä voi tehdä. Ja vielä vähemmän voi arvioida, miten toimivissa kansantalouksissa, kuten pohjoismaiset hyvinvointivaltiot, libertaristinen talouspolitiikka toimisi. Ainakin riskinä olisi se, että yhteiskunnan ulkopuolella elävien määrä räjähtäisi ja esimerkiksi kaikkia kansalaisia ei saataisi mukaan rahoittamaan työllään yhteiskuntia. Suomessa libertaarista ajattelua on lähinnä Kokoomuksessa ja ehkä hieman nykyisin myös Perussuomalaisissa.
- Suosio: Euroopan poliittisessa kulttuurissa on usein enemmän painotettu yhteiskunnallista vastuuta ja valtion roolia hyvinvoinnin turvaamisessa, mikä on tehnyt libertanismista vähemmän suositun verrattuna Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa demokraattipuolue on lähempänä sosiaaliliberaalia ajattelua, kun taas republikaaneissa on entinen konservatismi alkanut hiljallee korvautua libertarismilla ainakin talouspolitiikan osalta.
Vaikka sekä liberalismi että libertanismi korostavat yksilönvapautta, niiden suhtautuminen valtion rooliin ja talouspolitiikkaan eroaa merkittävästi. Euroopassa libertanismi on marginaalinen ideologia, mutta se on saanut jonkin verran huomiota tietyissä pienissä poliittisissa liikkeissä. Talouspolitiikassa on kuitenkin piirteitä, joita voidaan pitää libertaarisena ja poliittisessa keskustelussa tämän tyyppistä ajattelua näkyy paljonkin. Moni librtaarisesti ajatteleva on ryhtynyt kutsumaan liberaaleja vasemmistolaisiksi. Tarkoitushakuista tai ei, virheellistä se ainakin on.
*** Käytin libertarismi-sanan sijaan libertanismia. Tämä oli vahinko: jokin takauma 1990-luvulle, jolloin pohdittiin kiivaasti ideologioita. Tuolloin, kauan ennen kuin Ayn Rand tuli tunnetuksi Suomessa, käytimme libertanismia. Antaa sen nyt olla tässä muistona nuoruudesta.