Pitääkö ihmisten huomioida toisensa?

08.08.2024

Intersektionaalisuus, antirasismi ja DEI-työhönotto ovat nousseet oikeiston arkkiviholliseksi kuluneen vuoden aikana. Konservatiivipopulistien ja laitaoikeiston ajattelun päävirta tulee mallioppimisena Amerikasta, mutta toki eurooppalaisten puolueiden välilläkin ajatukset ihmisten taustan huomioimisesta yhteiskunnallisessa toiminnassa kulkevat sutjakkaasti. Toisten ihmisten huomioimisesta on tehty aatteelisesti vasemmistolaista.  

Yleisesti ottaen intersektionaalinen feminismi, antirasismi ja DEI-työhönotto (monimuotoisuus, tasa-arvo ja osallisuus), ovat yleistyneet Amerikan libraalipiireissä. Näiden näkemysten kannattaminen on Amerikassa erityisesti republikaanien ja Donald Trumpin kannattajien joukossa leimattu vasemmistolaiseksi ja niinpä ne ovat johtaneet vastakkainasetteluun erityisesti äärioikeiston kanssa myös Euroopassa.

Vasemmistolaisuuden leima näille käsitteille tulee siitä, että amerikkalaiset liberaalit ovat näiden ajatusten takana. Se ei muuta niitä vasemmistolaisiksi varsinkaan eurooppalaisessa kontekstissa, jossa liberaaleja aatteita ei historiallisesti ole pidetty vasemmistolaisina. 

Aiheet ovat nykyään keskeisiä aiheita monissa yhteiskunnallisissa keskusteluissa ja politiikassa erityisesti akateemisissa piireissä ja monissa organisaatioissa, jotka pyrkivät lisäämään monimuotoisuutta ja tasa-arvoa. 

Vaikka itse käsitteet eivät ole varsinaisesti mitattavissa oikeisto-vasemmisto-akselilla, kuten ihmisoikeudet eivät yleensäkään ole, näiden näkemysten vuoksi joudutaan vastakkainasetteluun äärioikeiston kanssa, koska äärioikeisto usein vastustaa näitä aiheita. Vastakkaisuus äärioikeiston kanssa ei kuitenkaan tee näistä vasemmistolaisia, koska poliittisen kentän oikeassa puolikkaassa on kyllä paljon tilaa äärioikeiston vasemmalla puolen. 

Intersektionaalinen feminismi tarkastelee, miten erilaiset identiteetit (esimerkiksi sukupuoli, rotu, luokka) risteävät ja vaikuttavat yksilön kokemuksiin syrjinnästä ja etuoikeuksista. Sen periaatteet voivat olla tärkeitä myös muissa poliittisissa yhteyksissä, kuten liberaalissa tai keskustalaisessa politiikassa, vaikka tätä on leimallisesti pyritty yhdistämään vain vasemmistoon.

Antirasismi pyrkii aktiivisesti vastustamaan rasismia ja edistämään rodullista oikeudenmukaisuutta. Tämäkin aihe on usein liitetty vasemmistoon, koska se korostaa rakenteellisten ja historiallisten epäoikeudenmukaisuuksien korjaamista. Kuitenkin antirasismi toimii hyvin myös osana oikeistolaisten, ainakin liberaalien, poliittisten puolueiden ja liikkeiden agendaa, jotka tukevat tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia.

DEI-aloitteet (monimuotoisuus, tasa-arvo ja osallisuus) ovat yleisiä yrityksissä, oppilaitoksissa ja muissa organisaatioissa, ja niiden tavoitteena on edistää monimuotoista ja osallistavaa ympäristöä. Ne ovat osa laajemmin hyväksyttyä pyrkimystä oikeudenmukaisuuteen ja tasapuolisiin mahdollisuuksiin työpaikoilla ja yhteisöissä. Monet kansainvälisest suuryritykset, mediatalot ja mm. Nato käyttää DEI-periaatteita rekrytoinneissaan. 

Nämä teemat ovat osa keskusta- tai liberaalidemokraattisia liikkeitä ja politiikkoja, jotka arvostavat sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Europpassa keskusta-oikeisto on perinteisesti ajanut näitä arvoja. 

Tästä tullaankin otsikkoon. Intersektionaalisuus, antirasismi ja DEI-työhönotto tähtäävät tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen eli siihen, että ihmisten on parempi elää keskenään oikeudenmukaisessa ja reilussa yhteiskunnassa. Itse pidän tätä erittäin tärkeänä. Vaatii tahtoa muuttaa yhteiskuntaa kaikille paremmaksi, mutta loppujen lopuksi se on kaikkien kannalta paras tie.